Webáruház
Kérjük Önt, keresse fel bővülő kínálatú Webáruházunkat!
Fűtéskorszerűsítés
Tekintse át javaslatainkat egy korszerű fűtési rendszerre vonatkozóan!
Alternatív energia
Egészségesebb és biztonságosabb jövő alternatív energiaforrásokkal. Tekintse meg javaslatainkat!
Napelemes referenciamunkáink
Kérjük Önt, tekintse meg a munkáinkról készített fotókat tartalmazó galériánkat!

Az alternatív energiát felhasználó rendszerek egyikének, a Napelemes rendszerek alapját a napelemek képezik.

Napelem cellák - példa - Napelem, HMKE

Napelem cellák – példa
Napelem, HMKE

Vajon mi is az a Napelem?

Egyszerúen fogalmazva, a Napelem képes elektromos energiává alakítani a Napból érkező, igen számottevő fényenergiát. Megújulónak tekinthető, mert földi léptékekkel mérve mennyisége szinte nem csökken a múló évek alatt.

A Napelemeket telepítési szempontbó szeretnénk most osztályozni, hiszen a beépítést fontolgató felhasználót leginkább ez érdekli.

A Napelemek hatásfoka:

A Naplemek igen jellemző tulajdonsága az, hogy mennyire képesek a fényt hasznosítani, azaz 1 kW „beeső” napenergiából mekkora elektromos energiát képesek előállítani. Ez minél nagyobb, annál jobb. Meghatározói a napelemk anyaga, gyártási technológiája.
Jelenleg ez a hatásfok 8-15% között mozog, de hallani már 40% körüli hasznosítási eredményekről (most, 2014-ben egyelőre kísérleti stádiumban). Sajnos a hatásfok jelenleg az árra vonatkozóan is elég nagy befolyással bír.

A Napelemtábla mérete:

A hatásfok máris meghatározza a méretet.  Minél jobb a hatásfok, annál kisebb az ugyanazon teljesítményhez tartozó méret.
Nézzünk egy példát: Ha egy napelem 1 kW fényenergia ér négyzetméterenként és a hatásfoka 10%, akkor 1 m2 napelem 100 W teljesítményt képes leadni. Ha ez 15%, akkor 150 W-ot. Mindebből könnyen kiszámítható az, hogy egy átlagos háztartáshoz szükséges 2500 Wp teljesítményhez milyen felület szükségeltetik.

A képített Napelem rendszer élettartama:

A Napelemek élettartama az alkalmazott anyagok minőségétől, a gyártás technológiájától nagymértékben függ. Itt is a gyártók adataiból kell kiindulnunk elsősorban, illetve a szerzett tapasztalatok is irányt adhatnak. Tekintettel arra, hogy it 10-20 éves léptékekről beszélünk, a választásnál körültekintőnek kell lennünk.

Milyen napelemek beszerelésével foglalkozunk mi?

Napelemtáblák a tetőn - Napelem, HMKE

Napelemtáblák a tetőn
Napelem, HMKE

Kiváló minőségű, német minőségirányítás mellett gyártott napelemek, főként hálózatba visszatápláló rendszerekhez.

A napelemekre 10 év teljes körű jótállás, továbbá 10 évre 90%-os, illetve 25 évre 80%-os teljesítménygarancia vonatkozik.

Hazai áramszolgáltatók által elfogadott hálózatba visszatápláló inverterek, 5 év garanciával. (a garancia bővíthető)

Szakszerű tanácsadás, tervezés és kivitelezés a lakosság és vállalatok részére.

Egy átlagos családi ház naperőművének telepítési költsége kb. 10 év alatt megtérül.

A Nap természetes, tiszta és kimeríthetetlen energiaforrás. Vele élünk – éljünk vele!

A napelemek által megtermelt villamos energia bármire felhasználható (elektromos fűtés, elektromos bojler, légkondicionáló berendezés, világítás működtetésére), a többletet pedig vissza lehet táplálni a hálózatba.


Referenciafotók:

« A 7 »

Illetve, ha egyenként, munkákra bontva szeretné megtekinteni őket, akkor kérem, kattinson ide (https://komfortoshaz.hu/referencia/)!


Mi a háztartásokban alkalmazható Napelemes rendszer hivatalos neve Magyarországon?

A napelemes rendszer hivatalos neve: Háztartási Méretű KisErőmű (HMKE).

A háztartási méretű kiserőmű csatlakozási teljesítménye nem haladja meg az 50 kVA-t. Ezen teljesítményhatárig nem csak lakossági ügyfél, hanem önkormányzat és vállalkozás is létesíthet HMKE-vet.

A termelt villamos energiát az üzemeltető kérésére az adott csatlakozási ponton értékesítő villamosenergia-kereskedő vagy egyetemes szolgáltató köteles átvenni.

A létesítés általános feltételei:

A kiserőmű csak a mindennapszaki csatlakozási pontra kapcsolódhat rá, a meglévő rendelkezésre álló teljesítmény nagyságáig. Pl. 1 x 32A a lekötött teljesítmény – azaz ekkora kismegszakító van a villanyóra alatt -, akkor maximum kb. 7 kW-nyi napelem telepíthető.

Vezérelt áramkörre (éjszakai áram) kiserőmű nem csatlakozhat.

Amennyiben a rendelkezésre álló teljesítmény kisebb, mint a kiserőmű teljesítménye, akkor először teljesítménybővítést kell kérni, ami max. 32A összteljesítményig ingyenes.

A kiserőművek 2,5 kVA-ig egyfázisúan csatlakoztathatók, 5 kVA teljesítmény felett csak háromfázisú villamosenergia termelő berendezés kapcsolható a hálózatra. Amennyiben a felhasználó egyfázisú csatlakozással rendelkezik, és a szerződésében szereplő kismegszakító érték megengedi, több egyfázisú HMKE is csatlakoztatható, de ezek összteljesítménye legfeljebb 5 kVA lehet. 2,5 kVA és 5 kVA közötti teljesítmény külön vizsgálat tárgya.

A napelemes rendszer vázlata:

A Napelemes rendszer vázlata - Napelem, HMKE


Mi kell egy Háztartási Méretű KisErőműhöz (HMKE)? Állítsunk össze egyet elméletben, itt és most:

– napelem tábla

A napelem vagy fotovillamos elem (photovoltaic=PV) az elektromágneses sugárzást (napfényt) közvetlenül villamos energiává alakítja. A napelemtábla több napelemcellából áll össze. Egy napelemtábla teljesítménye tipikusan 250 Wp. Nézzük az alábbi példát egy összeállításra:

Napelemcella - Napelem, HMKE

Napelemcella – Napelem, HMKE

x 72 =

Napelemtábla - Napelem, HMKE

Napelemtábla – Napelem, HMKE


– inverter

Az inverter a napelem által előállított egyenáramot váltakozó árammá alakítja át. Ezt a váltakozó áramot lehet visszatáplálni a hálózatba. Ilyen esetben hálózatvezérelt inverter szükséges, mely hálózati hiba esetén automatikusan leválik a hálózatról (ha a szolgáltató lekapcsolja az áramot, akkor az inverter automatikusan kikapcsol).

Fronius inverter napelemes rendszerhez - Napelem, HMKE

Fronius inverter napelemes rendszerhez
Napelem, HMKE

 


– lakáselosztó

A lakáselosztó általában adott, de szükség lehet a bővítésére, vagy egy külön elosztó felszerelésére. Biztosítja az inverterből érkező villamos áram igény szerinti összeköttetését a lakás vagy a hálózat irányába.

Lakás elosztótábla - példa - Napelem, HMKE

Lakás elosztótábla – példa
Napelem, HMKE

 


– oda-vissza (kétirányú) mérő villanyóra

Az teljesítménymérő-óra tulajdonsága az, hogy mind a bejövő (saját, azaz az ingatlan fogyasztása), mind pedig a kimenő (hálózatba visszatápláló, azaz számunkra kedvező) teljesítményt képes mérni. Nekünk „csak” a különbségről kell tudomást vennünk, amely szerint a végső számlát kiállítják. Ha többletet termeltünk, akkor mi nyertünk (és miért ne?). Az oda-vissza mérő villanyórát csak az áramszolgáltató biztosítja és csak ők cserélhetik.

Kétirányba mérni képes (oda-vissza) teljesítménymérő (villanyóra) - példa - Napelem, HMKE

Kétirányba mérni képes (oda-vissza) teljesítménymérő (villanyóra) – példa
Napelem, HMKE


– tartószerkezet

A tartószerkezetnek is időtállónak kell lennie, hiszen a táblák súlyát, a hóterhelést, szélnyomást is ki kell bírniuk. A különböző héjazatokhoz, cserepekhez különböző típusú rögzítőeszközök kaphatók.

Napelemtábla tartószerkezete - Napelem, HMKE

Napelemtábla tartószerkezete
Napelem, HMKE


Egy kis érdekesség a napelemes rendszerek világából…

Míg hazánkban még nehézkes egy napelemes rendszert lepapírozni és megfinanszírozni, addig Németországban máshogy állnak a dolgokhoz. Állami támogatással, pályázatokkal segítik a telepítést, s az sem elhanyagolható tény, hogy ott többet fizetnek pl. a gazdának a visszatermelt villamos áramért, mint amennyiért megveszi. Ezért mondják, hogy még a kutyaházon is napelem van…

Álljon itt néhány kép bajorországi gazdaságokról a Google Earth-nek köszönhetően. Látható, hogy a max. 75 %-os teljesítményt nyújtó keleti és nyugati oldalakra is telepítenek a minél jobb helykihasználás végett:

Bajorországi napelemes rendszerek - Kép: Google Earth Bajorországi napelemes rendszerek - Kép: Google Earth Bajorországi napelemes rendszerek - Kép: Google Earth Bajorországi napelemes rendszerek - Kép: Google Earth
Bajorországi napelemes rendszerek - Kép: Google Earth Bajorországi napelemes rendszerek - Kép: Google Earth Bajorországi napelemes rendszerek - Kép: Google Earth Bajorországi napelemes rendszerek - Kép: Google Earth
Bajorországi napelemes rendszerek - Kép: Google Earth Bajorországi napelemes rendszerek - Kép: Google Earth Bajorországi napelemes rendszerek - Kép: Google Earth Bajorországi napelemes rendszerek - Kép: Google Earth

Bízunk benne, hogy leírásunk alapján Ön is kedvet kapott egy Napelemes rendszer telepítéséhez. Bármilyen kérdése merülne fel, forduljon szakembereinkhez. Mindenben állunk szíves rendelkezésére.

A Komfortos Ház csapata.

 • Caleo szabályozott padlófűtés

  Caleo szabályozott padlófűtés

 • Caleo fal- és mennyezeti fűtés

  Caleo fal- és mennyezeti fűtés

 • Caleo fűtőfilm

  Caleo fűtőfilm

 • Caleo szabályozott padlófűtés

  Caleo szabályozott padlófűtés

 • Caleo Carbon

  Caleo Carbon

 • A Caleo előnyei: Egyenletes melegítés

  A Caleo előnyei: Egyenletes melegítés

 • BVF Inrapanel

  BVF Inrapanel

 • Az Infravörös sugárzás hatása

  Az Infravörös sugárzás hatása

 • Központi porszívó

  Központi porszívó

 • 3 KWp napelem rendszer kiépítése

  3 KWp napelem rendszer kiépítése