Webáruház
Kérjük Önt, keresse fel bővülő kínálatú Webáruházunkat!
Fűtéskorszerűsítés
Tekintse át javaslatainkat egy korszerű fűtési rendszerre vonatkozóan!
Napelemes töltők
Megérkeztek a Napelemes mobil töltők Webáruházunkba!

Hordozható, nagyteljesítményű Napelemes töltők túrázáshoz, kempingezéshez, hajózáshoz…

Flexi-PV napelem és az óceán - illusztráció - Hordozható, nagyteljesítményű Napelemes töltők

Flexi-PV napelem és az óceán – illusztráció
Hordozható, nagyteljesítményű Napelemes töltők

…és még sok egyéb célra, gazdaságosan, praktikusan.

A Napenergia sokoldalú felhasználhatóságát bizonyítják a nagyobb méretű, de hordozható napelemes eszközök is.

Napelemes töltő 12V-os autó akkumulátorokhoz (4W) - Hordozható, nagyteljesítményű Napelemes töltők

Napelemes töltő 12V-os autó akkumulátorokhoz (4W)
Hordozható, nagyteljesítményű Napelemes töltők

Weblapunkon már kitértünk arra, hogyan tegyük komfortosabbá Napenergia hasznosításával lakásunkat, lakóházunkat, illetve környezetünket, mindezt energiaköltségeink jelentős megtakarítása – esetleges teljes kiváltása – mellett.
Napelemes mobil töltők oldalunkon arra is mutattunk példát, hogyan alkalmazható a Napenergia a ma már mindennapi használatú mobiltelefonjaink, táblagépeink töltésére „energiahiányos” környezetben, pl. utazásunk, vagy kirándulásaink során.
Életünk alatt azonban több olyan helyzettel is találkozhatunk – pl. kirándulás, kempingezés, hegymászás, hajókirándulás -, ahol bizony jól jönne egy olyan, a szokványos 230V-os hálózattól független kiegészítő áramforrás, amely nem csak a mobilunkat képes feltölteni, hanem pl. egy hordozható világítást, vagy esetlegesen hűtőszekrényt, fedélzeti navigációs berendezést is képes működtetni.  Mindemellett természetesen nem nehéz és nagy, könnyű szállítani és üzembe helyezni.
Ezen célból születtek meg a…

Napelemes, saját töltővel rendelkező, hordozható eszközök.

Miből is áll egy Napelemes hordozható eszköz, és hogyan működik?

Napelemek

Flexi-PV napelem, yachton - illusztráció - Hordozható, nagyteljesítményű Napelemes töltők

Flexi-PV napelem, yachton – illusztráció
Hordozható, nagyteljesítményű Napelemes töltők

A mostani eszközök alapját minden esetben nagyteljesítményű, a jelen kor színvonalának megfelelő, kiváló hatásfokú napelemek alkotják, amelyek teljesítménye 4 Wp-től akár 160 Wp teljesítményig is terjedhet. Ennek megfelelően akár lakókocsik, lakóautók, hajók áramellátásához is alkalmas lehet töltő készletünk, de sok más helyen is széleskörűen és hasznosan alkalmazható (pl. úszó-házak, nomád kempingezés, weekendházak, vadász- és menedékházak, építkezési területek, lakó-konténerek, stb.). A lehetőségek tárháza szinte határtalan.

Mechanikai védelem, időjárásállóság

Flexi-PV napelem és a "mechanikai hatás", illusztráció - Hordozható, nagyteljesítményű Napelemes töltők

Flexi-PV napelem és a „mechanikai hatás”, illusztráció
Hordozható, nagyteljesítményű Napelemes töltők

Mindezeken túlmenően, a hordozható napelemes eszközök napelemei mechanikai és időjárási behatások ellen is fokozottabban védettek. Különösen jellemző ez a flexibilis, összehajtható elemekre, amelyek például motorháztetőre, hajótestre is szerelhetőek akár házilag is.
A beépített napelemek várható élettartama meghaladja a 15 évet.

Megjegyzés: a Wp a teljes napsütés esetén, optimális esetben (maximális besugárzási szög) leadott (peak = csúcs) energiát jelenti.

Töltőberendezés/töltésvezérlő

Töltésvezérlő, 12 V/24 V 6A - illusztráció - Hordozható, nagyteljesítményű Napelemes töltők

Töltésvezérlő, 12 V/24 V 6A – illusztráció
Hordozható, nagyteljesítményű Napelemes töltők

A töltésvezérlő a Napelemek energiáját alakítja át számunkra használható feszültségszintre, ami jellemzően 12 V, illetve 24 V (nagyobb rendszereknél). Ezzel a teljesítménnyel (feszültség x áramerősség) azután a készenléti akkumulátorainkat tölthetjük, illetve a rákapcsolt végberendezéseket üzemeltethetjük. A Napelem teljesítményétől, és a készülék rendeltetésétől függően ez a teljesítmény lehet akár 4 W (300 mA), de akár 144 W is (24 V, 6 A).
A töltésvezérlők „intelligens” berendezések, a rendszer vezérlését is képesek ellátni, általában kétféle üzemmódban. Lényeges funkciójuk az akkumulátor védelme – az akkumulátorokra káros, ún. „mélykisütés”, köznyelvi szóhasználattal élve túlhasználat ellen – , melyet a töltés és kisütés figyelésével és szabályozásával valósítanak meg. Ezzel a megoldással biztosítják a rendszer kedvező kihasználtságát és optimális élettartamát.

Akkumulátor(ok)

Bosch Silver 12V-72Ah akkumulátor, illusztráció - Hordozható, nagyteljesítményű Napelemes töltők

Bosch Silver 12V-72Ah akkumulátor, illusztráció
Hordozható, nagyteljesítményű Napelemes töltők

Az akkumulátor(ok) biztosítják a fogyasztók folyamatos és zavartalan energiaellátását a napelem szolgáltatta energia elraktározásával, illetve szükség szerinti felhasználásával mindaddig, amíg kapacitásuk erre lehetőséget biztosít. Ezen funkciójukat a töltésvezérlők segítségével látják el (l. fent). Akkumulátorként felhasználhatjuk – pl. lakóautó esetében –  a jármű saját, beépített akkumulátorát is, de adott esetben egy kempingezés során nem okozhat gondot az sem, ha erre a célra külön akkumulátor(oka)t használunk.

Milyen méretű legyen az akkumulátor?
Nos, mindezt egyszerűen kiszámíthatjuk, ha összeadjuk a működtetni kívánt fogyasztók W-ban mért teljesítményét (és természetesen tekintetbe vesszük működtető feszültségüket is). Ahol 12 V-os feszültségünk már van, ott könnyedén tudunk szabványos 230 V-os hálózati feszültséget is „varázsolni”, pl. egy 12 V /230 V-os inverter segítségével.

Nézzünk egy gyakorlati példát:

A kempingezés során olyan igényünk merül fel, hogy működtetni szeretnénk a 10 W-os teljesítményú, hordozható hűtőszekrényünket ( élelmiszer + a hideg üdítőitalok biztosításának céljából), de ugyanakkor szeretnénk üzemeltetni laptopunkat is (manapság ez kb. 20 W), tölteni mobilunkat (2 W), és este jó lenne legalább valamilyen, persze energiatakarékos világítás (10 W).
Nos, ezeket a teljesítményeket összeadva: 10+20+2+10=42 W-ot kapunk (ez óránként 42 Wattóra, akármilyen feszültségszinten mérjük is). Ami persze csak akkor igaz, ha minden fogyasztót egyszerre működtetünk. Ez a legrosszabb eset elve, ami csak este fordulhat elő (és akkor még napsütés sincs).
Vegyünk alapul egy átlagosnak számító, 72 Ah-ás akkumulátort. Meddig lenne elég ez a 72 Ah teljes terhelésnél? Kevesebb, mint 2 óra. Ha azonban a laptopot és a mobiltelefont nappal töltjük (amikor süt a nap), és csak a hűtőgép üzemel egész éjjel, valamint a helyi világítás néhány óráig, akkor jó eséllyel reggelig elegendő az energiánk. Természetesen az akkumulátor nagyságát mi választjuk meg, mint ahogy a napelemét is, amely napközben – persze napsütés esetén – képes lesz majd feltölteni akkumulátorunkat.

Hordozható napelemes készlet lakókocsikhoz, kempingezéshez (40W, 60 W, 90W) - Hordozható, nagyteljesítményű Napelemes töltők

Hordozható napelemes készlet lakókocsikhoz, kempingezéshez (40W, 60 W, 90W)
Hordozható, nagyteljesítményű Napelemes töltők

Mekkora legyen ez a napelem?
Lehetne a legkisebb, pl. 10 Wp-os is, de ekkor csak a hűtőgépünket tudja kiszolgálni, az akkumulátor töltésére nem marad energia. És ha 40 Wp-ben gondolkodunk? Ekkor már az akkumulátorunk töltése, valamint a hűtő üzemeltetése is megoldott, de mi van a laptopunkkal és a telefonunkkal, valamint ha borult idő jön? Borult időben a napelem jóval kevesebb energiát szolgáltat számunkra, ha ad egyáltalán valamit a viharban.

Mi lehet tehát a lehető leglogikusabb választásunk?
Csakis az, ha a rendszert némiképp „túlméretezzük”. Válasszuk a 60 Wp, vagy 80 Wp energiát leadni képes napelemmel felszerelt töltőt, hiszen ekkor „már” a reggeli nap fénye feltöltheti akkumulátorunkat, és nem kell egész nap ez miatt aggódnunk, azaz nyugodtan és kellemesen tölthetjük vakációnkat.

Figyelem: a fenti példa csak irányadó volt, a benne szereplő adatok csak tájékoztató jellegűek, azaz az Ön esetében a körülmények és a helyszíni adottságok miatt lényegesen eltérhetnek, éppen ezért a közölt számítási eredmények valódiságáért általános felelősséget nem vállalunk. Egy előzetes számítás elkészítését azonban a vásárlás előtt mindenképpen indokoltnak tartjuk akár Ön végzi, akár pedig mással végezteti el. Amennyiben segítségre van szüksége, szakembereink készséggel állnak rendelkezésére.

Összefoglalás: a Napelemes töltő-rendszer előnyei:

Bárhol is alkalmazzunk napelemes töltő-rendszert, igen nagy előnyünkre szolgál az, hogy a hordozható, vagy fixen is felszerelhető napelem segítségével folyamatosan biztosítható az energiaellátás – még nomád körülmények között is  – anélkül, hogy az üzemeltetéshez –  és a készenléti akkumulátorok töltéshez  – pl. a jármű motorját járatni kellene (lakóautó, vagy kempingezés, hajózás esetében). Ezzel a megoldással akár hetekig, hónapokig tudjuk működtetni az erre az áramkörre kapcsolt fogyaszóinkat (pl. világítás, kisméretű hűtőgép, televízió, rádió, számítógép, stb.), mert a napelem folyamatosan pótolja az akkumulátorból felhasznált villamos energiát.

Bízunk benne, hogy rövid kis leírásunk felkeltette az Ön érdeklődését is. Az ismertetett termékek  – Napelemes töltők és kiegészítők – akár ezen az oldalon (Webáruházunkban) is megvásárolhatók (többnyire raktárról, de egyes termékek 1-2 hét szállítási határidővel érhetők el).

Kérjük Önt, tekintse meg alant a termékekről készített képgalériánkat:

FLEXI-PV termékek:

PV-Logic termékek:

SOLAR Mate termékek:

SOLAR termékek:

Köszönjük látogatását!

A Komfortos Ház csapata

 • Caleo szabályozott padlófűtés

  Caleo szabályozott padlófűtés

 • Caleo fal- és mennyezeti fűtés

  Caleo fal- és mennyezeti fűtés

 • Caleo fűtőfilm

  Caleo fűtőfilm

 • Caleo szabályozott padlófűtés

  Caleo szabályozott padlófűtés

 • Caleo Carbon

  Caleo Carbon

 • A Caleo előnyei: Egyenletes melegítés

  A Caleo előnyei: Egyenletes melegítés

 • BVF Inrapanel

  BVF Inrapanel

 • Az Infravörös sugárzás hatása

  Az Infravörös sugárzás hatása

 • Központi porszívó

  Központi porszívó

 • 3 KWp napelem rendszer kiépítése

  3 KWp napelem rendszer kiépítése