Webáruház
Kérjük Önt, keresse fel bővülő kínálatú Webáruházunkat!
Fűtéskorszerűsítés
Tekintse át javaslatainkat egy korszerű fűtési rendszerre vonatkozóan!
Alternatív energia
Egészségesebb és biztonságosabb jövő alternatív energiaforrásokkal. Tekintse meg javaslatainkat!
Napelemes referenciamunkáink
Kérjük Önt, tekintse meg a munkáinkról készített fotókat tartalmazó galériánkat!

Az Alternatív energia mindennapjainkban

Manapság sokat halljuk az „alternatív enegia”, „napelem”, „napkollektor”, „Háztartási Méretű Kis Erőmű” szavakat és fogalmakat. Vajon mi áll ezek mögött?

Alternatív energiaforrás, megújuló energiák:

Alternatív energiaforrás az az energiahordozó, amelyből a jelenleg használatos szénhidrogének alternatívájaként valamilyen energiát (hő-, mozgási-, villamosenergia) tudunk kinyerni. Ezek – a nem megújuló energiafajtákkal szemben – folyamatosan újratermelődnek: napenergia, szélenergia, vízenergia, biomassza és geotermikus energia.

Ezek az alternatív energiák ( megújuló energiák ) : a napenergia, szélenergia, vízenergia, biomassza és a geotermikus energia. A fosszilis energiahordozó készletek végesek, ráadásul ha növekvő energiaigényünket kizárólag ezek felhasználásával akarjuk kielégíteni, az a környezetszennyezés további fokozásával jár. Alternatív energiaforrás az az energia hordozó, amelyből a jelenleg használatos szénhidrogének alternatívájaként valamilyen energiát ( hő, mozgási-, villamosenergia ) tudunk kinyerni.Az alternatív energiaforrások jelentősége, hogy használatuk összhangban van a fenntartható fejlődés alapelveivel, és nem okoznak környezetszennyezést.

Az épületek építésekor, eladásakor vagy bérbe adásakor a lakás értékbecslésekor jelentős szerepet játszik a lakás energiafogyasztásának tanúsítványa. Éppen ezért az alternatív energiák alkalmazása az épület értékét jelentősen növeli. Új lakás építésekor, használt lakás felújításakor feltétlenül érdemes mérlegelni napkollektor, hőszivattyú, biomassza tüzelés alkalmazását.

Napelem:

Napelem cellák - példa - Alternatív energia

Napelem cellák – példa – Alternatív energia

A napelem vagy fotovillamos elem olyan szilárdtest eszköz, amely az elektromágneses sugárzást (fotonbefogást) közvetlenül villamos energiává alakítja.

(Az energiaátalakítás alapja, hogy a sugárzás elnyelődésekor mozgásképes töltött részecskéket generál, amiket az eszközben az elektrokémiai potenciálok, illetve az elektron kilépési munkák különbözőségéből adódó beépített elektromos tér rendezett mozgásra kényszerít, vagyis elektromos áram jön létre. Ez a jelenség bármilyen megfelelő fényspektrummal rendelkező fényforrás esetén is lezajlik, nem szükséges kizárólagosan napfény.) Forrás: Wikipedia

A napelemekre általában 20-25 év a garancia, jellemzően 20-40 év az élettartamuk.

A Nap természetes, tiszta és kimeríthetetlen energiaforrás. Vele élünk – éljünk vele!

A napelemek által megtermelt villamos energia bármire felhasználható (elektromos fűtés, elektromos bojler, légkondicionáló berendezés, világítás működtetésére), a többletet pedig vissza lehet táplálni a hálózatba.

A napelemes rendszer hivatalos neve: Háztartási Méretű KisErőmű (HMKE).

A háztartási méretű kiserőmű csatlakozási teljesítménye nem haladja meg az 50 kVA-t. Ezen teljesítményhatárig nem csak lakossági ügyfél, hanem önkormányzat és vállalkozás is létesíthet HMKE-vet.

A termelt villamos energiát az üzemeltető kérésére az adott csatlakozási ponton értékesítő villamosenergia-kereskedő vagy egyetemes szolgáltató köteles átvenni.

A villamos energia átvételének általános feltételei:

A kiserőmű csak a mindennapszaki csatlakozási pontra kapcsolódhat rá, a meglévő rendelkezésre álló teljesítmény nagyságáig. Pl. 1 x 32A a lekötött teljesítmény – azaz ekkora kismegszakító van a villanyóra alatt -, akkor maximum kb. 7 kW-nyi napelem telepíthető.

Vezérelt áramkörre (éjszakai áram) kiserőmű nem csatlakozhat.

Amennyiben a rendelkezésre álló teljesítmény kisebb, mint a kiserőmű teljesítménye, akkor először teljesítménybővítést kell kérni, ami max. 32A összteljesítményig ingyenes.

A kiserőművek 2,5 kVA-ig egyfázisúan csatlakoztathatók, 5 kVA teljesítmény felett csak háromfázisú villamosenergia termelő berendezés kapcsolható a hálózatra. Amennyiben a felhasználó egyfázisú csatlakozással rendelkezik, és a szerződésében szereplő kismegszakító érték megengedi, több egyfázisú HMKE is csatlakoztatható, de ezek összteljesítménye legfeljebb 5 kVA lehet. 2,5 kVA és 5 kVA közötti teljesítmény külön vizsgálat tárgya.

Napkollektor:

Napkollektor - példa - Alternatív energia

Napkollektor – példa – Alternatív energia

Ha a Nap sugárzását napkollektorokkal hasznosíthatjuk, amely a sugárzó energiát hővé alakítja. Ezt a hőenergiát leggyakrabban használati melegvíz fűtésére használjuk fel, de alkalmas lakóházak fűtés rásegítésére, medencék vízének felmelegítésére is. Egy családi ház használati melegvíz készítéséhez 2 db kollektort szükséges felszerelni 4-5 m2 felülettel. A tároló bojlerban van beépítve a fűtőcső, amely a bojlerban lévő használati melegvizet felmelegíti. A rendszer automatikusan működik, a keringtető szivattyú akkor működik, és hasznosítja a Nap energiát, ha a kollektorban lévő közeghőmérséklet magasabb, mint a bojlerban lévő víz hőmérséklete. Egy ilyen rendszer beruházási költsége 450-800 e Ft közé tehető. A napkollektoros rendszer az éves viszonylatban képes a szükséglet 60-65%-át előállítani, ami a költségmegtakarítást is jelenti. Jelenlegi energiaárakkal 20-80 e Ft (földgáz, házt.vill.) éves megtakarítással lehet számolni. A napkollektoros rendszer, karbantartást szinte nem igényel, tartós és hosszú élettartalmú (20-30 év).

Hőszivattyú

A családi házaknál a másik elterjedt alkalmazási rendszer a hőszivattyú. A hőszivattyú a környezet energiájának hasznosítására szolgáló berendezés, mellyel lehetséges fűteni, hűteni, melegvizet előállítani. A berendezés a működtetésére felhasznált energiát nem közvetlenül hővé alakítja, hanem külső energia segítségével a hőt az alacsonyabb hőfokszintről egy magasabb hőfokszintre emeli, legtöbbször a Föld, a Levegő, és a Víz által eltárolt napenergiát hasznosítva. A geotermikus hőszivattyú például a Föld (talaj, talajvíz) és a ház belső terei között szállít hőt. A hő szállításához folyamatosan elektromos energiát kell a rendszerbe táplálni. A hőszivattyú előnye, hogy egy berendezéssel megvalósítható az épület fűtése, hűtése és használati melegvíz előállítása. Figyelni kell arra, hogy a hőszivattyú 35-40 °C-os fűtési melegvizet tud előállítani, a hűtővíz hőfoka 15-18 °C. A leggazdaságosabb, és a legjobb komfort érzetet előidéző megoldás a falfűtés szükség esetén mennyezetfűtéssel kiegészítve. A hőszivattyú egész évben képes közvetlen módon kiaknázni a Nap energiáját, nincs környezet szennyező hatása, biztos energiaforrás a Föld hője. A Hazánkban több típusú hőszivattyú közül lehet választani, egyes típusok tudnak fűteni-hűteni, és HMV-et előállítani, mások csak fűteni, és HMV-et előállítani. A hőszivattyús rendszer beruházási költsége 2-4,5 m Ft közötti a hőkinyerés módjától függően.

Összegzés:

Bármilyen alternatív energiaforrást választunk is, abban biztosak lehetünk, hogy alkalmazásával egy egészségesebb jövő mellett voksolunk. A technika / technológi fejlődésével az ehhez szükséges eszközök is egyre elérhetővé válnak, így az alternatív energia felhasználása is egyre gazdaságosabb lesz. Bízunk benne, hogy előbb-utóbb már minden háztartásban és gazdálkodó, vagy adminisztratív intézménynél fellehető lesz az alternatív energia valamilyen formája.
A jobb jövő érdekében.

A Komfortos Ház csapata

 • Caleo szabályozott padlófűtés

  Caleo szabályozott padlófűtés

 • Caleo fal- és mennyezeti fűtés

  Caleo fal- és mennyezeti fűtés

 • Caleo fűtőfilm

  Caleo fűtőfilm

 • Caleo szabályozott padlófűtés

  Caleo szabályozott padlófűtés

 • Caleo Carbon

  Caleo Carbon

 • A Caleo előnyei: Egyenletes melegítés

  A Caleo előnyei: Egyenletes melegítés

 • BVF Inrapanel

  BVF Inrapanel

 • Az Infravörös sugárzás hatása

  Az Infravörös sugárzás hatása

 • Központi porszívó

  Központi porszívó

 • 3 KWp napelem rendszer kiépítése

  3 KWp napelem rendszer kiépítése